zaterdag 24 augustus 2013

Een groen schoolplein zorgt voor gelukkige kinderen

Het is al langer bewezen dat de aanwezigheid van een plant op kantoor, of het uitzicht op een boom het concentratievermogen opkrikt en het stressgehalte verlaagt.  Maar welke invloed heeft de aanwezigheid van een groene omgeving op de resultaten van een kind in de basisschool?

Onderzoek wijst uit dat buitenspelen tijdens de pauze op een groen speelplein de concentratie verhoogt … voor jongens.  Meisjes verhogen hun concentratie dan weer door te spelen op een grijs plein. 
Kinderen die de mogelijkheid krijgen om tijdens de pauze op een grasveld te ravotten bewegen meer.  Dit kan dan weer helpen overgewicht te voorkomen.  Ze zijn creatiever in hun spel dan in een sportzaal of een speelplaats tussen vier muren.

Het verschil in spelgedrag tussen jongens en meisjes verdwijnt wanneer ze zich kunnen uitleven in de groene omgeving.  Ze worden gestimuleerd tot creatief en exploratief spelgedrag.  In een grijze omgeving zoals een turnzaal of een stenen speelplaats zullen de jongens bijna automatisch gaan voetballen, terwijl meisjes maar wat gaan rondhangen.

Wat het ook zij, basisschool ‘De Drie Beertjes’ heeft voor elk kind wat wils.  Verkiest de leerling de grijze speelplaats dan heeft het de ruimte om zich daar uit te leven.  Wil hij of zij zich echter uitleven op een immens grasveld dan kan hij of zij dat ook.

En uw kind?  Krijgt uw kind ook die mogelijkheden?

Kom gerust onze speelplaatsen eens uittesten op donderdag 29 augustus, tussen 17u en 19u, of kom voordien eens langs!  Wij geven u met plezier een rondleiding op ons groen domein!

(Naar een artikel uit ‘Eos, maandblad over wetenschap’ nr. 7/8 juli-augustus 2013)GO! De Drie Beertjes
Parkstraat 4
8730  Beernem
(050) 78 81 87

Geen opmerkingen:

Een reactie posten