zondag 21 juli 2013

Het moestuintje van het 2e en 3e leerjaar

Zoals je enkele berichten geleden kon lezen hebben de jongens en meisjes uit het 2e en 3e leerjaar een moestuintje aangelegd op het grote groene domein van de school.

Radijzen, wortelen, prei en bonen werden gezaaid en met water begoten.  In de speeltijd werd er door sommige leerlingen onkruid gewied, maar wat de kinderen echt interessant vonden was het ontkiemen en groeien van de planten.  Vooral de maandag stonden de kinderen verwonderd te kijken hoe de planten in twee dagen tijd weer gegroeid waren.
In de week van de bosklassen mochten alle kleuters de radijsjes reeds oogsten, schoonmaken en uitdelen.
Eenmaal de vakantie begonnen, lopen er natuurlijk geen kinderen meer rond en moet het tuintje blijven onderhouden worden.  Meester Dave besloot daarom om de wortelen te oogsten en de prei een beetje te verplanten zodat ze meer ruimte hadden om te groeien.

De worteloogst was behoorlijk groot.  De worteltjes waren wel klein.  Dit komt hoogst waarschijnlijk door het feit dat de grond waarop het tuintje werd aangelegd niet eerst werd omgeploegd, maar gewoon een laag teelaarde kreeg.


Ook de preioogst was enorm.  De preiplantjes werden heel dicht bij elkaar gezaaid waardoor er een groot aantal preiplanten op een kleine oppervlakte moesten groeien.
Hier en daar werden preiplantjes uit de grond gehaald.  Alle kinderen kregen minstens 3 preiplantjes mee naar huis om thuis in de tuin te planten.  Wie zijn plantage lukt er?

Het klastuintje moest verder flink uitgedund worden en het grootste deel van de jonge plantjes werd verwijderd.  Deze kunnen thuis zeker nog dienst doen in de keuken.

De plantjes werden verwijderd, verplaatst en begoten met water.
Het is nu enkel nog wachten op dikke preien en massa's bonen.  Hier en daar was er al een boon te bespeuren ...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten